Ilmainen toimitus yli 35€ ostoksille

Ruoan vaikutus mielialaan tutkimuksen valossa

Yksi mielenkiintoinen aihe on ruoan ja ruoka-aineiden vaikutuksesta mielialaan.

Onhan se kovin tuttua, että ilon että surun hetkellä ruoka on tärkeässä roolissa – herkkuja nautitaan niin hyvällä kuin huonolla mielialalla. Mielialalla on kuitenkin kaksisuuntainen vaikutus, ja nyt on entistä enemmän näyttöä siitä, että ei pelkästään se, miten me tunnemme, vaan myös se, mitä syömme ja millaiset elämäntavat omaksumme, voivat vaikuttaa siihen kuka altistuu masennukselle ja kuka ei.  Anu Ruusunen, ravitsemustutkija Itä-Suomen yliopistosta, on tutkinut kuinka ruokavalio vaikuttaa masennuksen riskiin. Tutkimus on keskittynyt siihen, minkälaiset ruoka- ja ravintoaineet voivat tarjota suojaa masennusta vastaan, tai altistaa sille.

Mielen ravintoa

Useat ruoka-aineet jotka voivat haitata mielialaa, sattuvat olemaan samoja, jotka eivät muutenkaan tee hyvää terveydellemme. Tällaisia ovat muun muassa runsaat sokeripitoiset tuotteet, juomat, jälkiruuat, valmisruuat, pikaruuat, valkoinen vehnä ja prosessoidut lihavalmisteet. Anu Ruususen mukaan tulisi enemmän kiinnittää huomiota siihen, mitä masentuneet jättävät pois ruokavaliostaan. Saattaa olla, että he syövät liian vähän sellaisia ruoka-aineita, jotka ovat olennaisia mielialan kannalta, kuten kasviksia hedelmiä, erilaisia marjoja ja täysjyväviljaa.

Tärkeä folaatti

Tutkimukset ovat osoittaneet, että folaatin puutteella on yhteys suurempaan masennusriskiin. Niillä, jotka saavat vähiten folaattia ruuasta, masennuksen riski oli kaksinkertainen verrattuna niihin, jotka saivat sitä eniten. Uusimmat ravitsemussuositukset, joissa siis korostetaan kasviksia, hedelmiä, marjoja sekä täysjyväviljavalmisteita ovat folaatin hyviä lähteitä.

Folaatti eli foolihappo on yksi harvoista vitamiineista, joista suurella osalla suomalaisia on edelleen puutetta. Folaattia tarvitaan aivojen ja hermoston toiminnassa ja se kuuluu vesiliukoisiin B-vitamiineihin, jotka eivät juurikaan varastoidu elimistöön (paitsi B12), vaan poistuvat sieltä virtsan mukana. Siksikin niitä pitää saada säännöllisesti.

Kannattaa laittaa muistiin hyvät foolihapon lähteet, kuten tuoreet kasvikset (etenkin tummanvihreät), hedelmät,  marjat, pavut ja täysjyväviljatuotteet.

Miellyttävä ruokailuhetki

Ruokailun olisi hyvä olla rauhallinen hetki. On hyvä ottaa taukoa kaikesta muusta ja laittaa mahdolliset häiriötekijät pois,  jotta ruokailuhetkeen voi rauhoittua. Katso lautastasi, mitä siinä on, houkuttaako se syömään? Maistele ja pureskele hitaasti ja pyri olemaan läsnä hetkessä.

Kun aistit ruoan kaikilla aisteillasi, saat kokonaisvaltaisemman kokemuksen niin mielelle kuin kehollesi.

Kuva: Tuukka_Ervasti_/Ruokatieto.jpg

 

Lähde: YLE artikkeli https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/12/18/syommeko-itsemme-masentuneeksi  ja Anu Ruususen väitöskirja, Itä-Suomen yliopisto.

Avainsanat: mielenterveys, alakulo, marjat, kotimainen marjajauhe, terveellinen ravinto, mielen ravinto, antoksidantit, vitamiinit, luonnosta, luonnollisesti, ekologisuus, olonordic, nordic berries, finnish nature, ravintosuositus, terveellinen ruokavalio

Author picture