Ilmainen toimitus yli 35€ ostoksille

Miksi kannattaa syödä suomalaisia marjajauheita?

Valitse 100 % aitoja marjajauheita, jotka on valmistettu tuoreista kotimaisista marjoista. Marjat kuivataan laatuvaatimusten mukaan, säilyttäen herkät ravintoaineet. Kaikki marjan ravinteet ovat tallessa – kuoresta, marjalihasta, mehusta ja siemenistä.

On aika tavallista tehdä marjajauhetta mehusta, joka valmistetaan puristamalla mehu marjasta ja sitten sidotaan ravinteet nesteestä. Tähän tarvitaan lisäaineita ja usein tällainen mehujauhe ei sisällä kuituja.

Toinen tuote on niin sanottu kuitujauhe. Kuitujauhe voi olla valmistettu parhaimmista marjoista, jossa kaikki raakamehu puristetaan marjasta erikseen ja myydään kalliina mehuna. Jäljelle jää kuoren ja siementen kuitumassa, josta tulee varsinainen marjajauhe. Mm. Baltian maista peräisin olevaa kuitujauhetta myydään edullisesti. Sitä kutsutaan usein pohjoismaiseksi ja 100% marjajauheeksi.

Kannattaa kiinnittää huomiota myös kasvuympäristöön. Raaka-aine ei ole laadukasta, jos marjojen kasvuympäristö ei ole optimaalinen (ilman, maaperän ja pohjaveden saasteet jne. vaikuttavat).

Ravintolisät ja vitamiinijuomat

Terveystuotteet ja ravintolisät tablettien tai nestemäisten vitamiinijuomien muodossa sisältävät aina lisäaineita, pastörointia ja muita tekijöitä.

Ei niinkään maku, vaan luonnon omat supervoimat!

Luonnossa villinä kasvaneessa mustikassa on lukuisia ravinteita, jotka toimivat synergistisesti yhdessä vahvistaakseen terveysvaikutusta. Ainoa terveellinen vaihtoehto aidolle mustikkamarjajauheelle on syödä tuoretta mustikkaa, mutta sitä voi olla vaikeaa saada päivittäin riittäviä annoksia. Tuore marja on aina ihana makuelämys, mutta kuivattu marjajauhe on taas helposti saatavilla kuivakaapissa vuoden ympäri, ja hyvää tekevät ravintoaineet voi näin ollen saada helposti joka päivä.

Monet marjojen hyvää tekevät aineet, kuten erilaiset hyödylliset rasvahapot, ovat itse asiassa siemenissä. Hedelmäliha ja mehu sisältävät 30–40 % ravintoaineista ja kuori noin 20 %. Loput löytyvät siemenistä. Kun syö tuoreita tai pakastettuja marjoja, pureskeluprosessi harvoin murskaa pieniä siemeniä, joten ne niellään kokonaisina hyödyntämättä niiden ravintoarvoa. Jauhettuna jauheeksi kehomme hyödyntää koko marjan. Yksinkertaistettu imeytyminen ja kuivattujen kokonaisten marjojen tiivistyminen tekevät marjajauheesta hyvän sijoituksen, sekä terveydellisesti että hintatasoltaan.

Valitse suomalaiset marjajauheet

Eniten antioksidantteja löytyy pohjoismaisista marjoista. Pohjoismaissa on ainutlaatuinen ilmasto, joka vaihtelee kovien talvien, lumisateiden ja auringonvalon välillä, tarkoittaen, että villimarjamme kehittävät tutkitusti huomattavasti vahvempia antioksidanttipitoisuuksia.

Antioksidantit torjuvat vapaita radikaaleja, jotka lisääntyvät rasituksen, auringonoton, stressin, heikon ruokavalion jne. seurauksena. Ilman antioksidantteja elimistömme hapettuu sisältä päin, sairaudet saavat alkunsa ja vanhenemme ennenaikaisesti. Vapaiden radikaalien uskotaan aiheuttavan myös tulehduksia, ja joiden uskotaan olevan syynä mm. sydän- ja verisuonitauteihin, silmäsairauksiin, reumaan ja Alzheimerin tautiin.

Kasvatusmarjat ja valmistuksen menetelmät ovat yleensä suurin yksittäinen energiasyöppö ja voi aiheuttaa kasvihuonekaasuja enemmän kuin esimerkiksi kuljetus. Viljelyn haittapuoli on myös lannoitteiden käyttö, joka pääsee valumaan mereen liiallisen lannoituksen kautta. Kannattaa siis mielummin hyödyntää luonnostaan villinä kasvavat marjat ravinnoksi.

Miksi laaja kirjo on tärkeää?

Jokainen antioksidanttilaji suojaa vain yhdenlaisia vapaita radikaaleja vastaan. Siksi on hyvä päivittäin syödä monen värisiä ruokia, kasviksia ja marjoja. Ajattele sateenkaaren värejä lautasellesi!

Kuivattu suomalainen marjajauhe – > marjojen ylellisyyttä ja terveellisyyttä joka päivä. Helppo sekoittaa jogurttiin, viiliin, smoothieen, piimään tai puuron päälle. 1 teelusikallinen tiivistä 100% marjajauhetta vastaan n. 1 dl tuoreita marjoja.

Lue lisää marjajauheista edellisestä artikkelista

Avainsanat: marjat, kotimainen marjajauhe, mustikkajauhe, puolukkajauhe, lakkajauhe, karpalojauhe, terveellinen ravinto, antoksidantit, vitamiinit, luonnosta, luonnollisesti

Author picture